Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Polędwica wieprzowa w skorupce orzechowej, odc. 15

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(179)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Polędwica wieprzowa to popularne i lubiane mięso na polskich stołach. Dzisiaj jej nowa odsłona: w skorupce orzechowej i w towarzystwie soczewicy. Oglądajcie!

Składniki:

olej rzepakowy 100 mililitrów
miód spadziowy 50 mililitrów
polędwica wieprzowa 300 gramów
masło 1/3 kostki
orzechy włoskie 40 gramów
Cebulka smażona Prymat 20 gramów
grzyby suszone 20 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
soczewica 200 gramów
pomidory pelati 300 gramów
kapary całe Smak 20 gramów
śmietana 18 proc 2 łyżki
świeże listki mizuny 15 gramów

Do smaku:

Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Cząber suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Polędwica wieprzowa w skorupce orzechowej, odc. 15

Do miski wlewamy olej, miód, przyprawę do wieprzowiny i mieszamy. Do marynaty wkładamy polędwicę wieprzową. Do osobnej miski wkładamy masło, dodajemy orzechy włoskie, prażoną cebulkę, suszone grzyby, bułkę tartą, doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Ręcznie mieszamy, wyrabiamy na jednolitą masę.

Rozgrzewamy patelnię, smażymy polędwicę z każdej strony. Polędwicę wykładamy, z wierzchu przykrywamy skorupką z orzechów i grzybów. Polędwicę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z pozostałą po polędwicy marynatą. Na rozgrzaną marynatę dodajemy czosnek, cebulę, soczewicę, pomidory, kapary, doprawiamy pieprzem i solą morską, zmniejszamy ogień, doprawiamy cząbrem. Polędwicę wyciągamy z piekarnika.

Do oddzielnej miseczki nakładamy śmietanę, dodajemy łyżkę sosu z soczewicą i pomidorami, mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do reszty sosu z pomidorów i soczewicy, mieszamy. Wyciągamy polędwicę z piekarnika. Na talerz wykładamy soczewicę z pomidorami. Polędwicę kroimy na 3 kawałki, nakładamy na soczewicę i pomidory. Na wierzch układamy świeże liście mizuny. Danie posypujemy pozostałymi orzechami włoskimi oraz prażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.10.2018 15:20
Polędwiczka smakowita i kusząca,ciekawa propozycja;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak