Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w sosie z pieczarkami i marchewką

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Duszona szynka wieprzowa z pieczarkami i marchewką to pomysł na pyszny sos z warzywami.

Składniki:

Składniki:

szynka wieprzowa 60 dag
marchewka 2 sztuki
pieczarki 30 dag
cebula 1 sztuka
bulion 500 mililitrów
olej 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuk
ziele angielskie 3 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
woda 0.1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w sosie z pieczarkami i marchewką

Mięso myję i osuszam, kroję w kostkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

W międzyczasie pieczarki kroję w plasterki, marchewkę w półplastry.

Kiedy mięso lekko się podsmaży dodaję pieczarki, smażę do momentu wyparowania z nich nadmiaru wody.

Całość zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę, gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.

Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak