Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szpinakiem i serkiem mascarpone

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Aromatyczny makaron ze szpinakiem, który można przygotować w 20 minut.

Składniki:

makaron 300 gramów
mrożony szpinak 1 opakowanie
serek mascarpone 250 gramów
czosnek 3 ząbki
sól 2 szczypty
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
olej czosnkowy 1 łyżka
masło 82% 1 łyżka

Porada

Najlepiej użyć szpinak mrożony w liściach.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Makaron gotuję w osolonej wodzie.

Na rozgrzanym oleju z masłem podsmażam drobno posiekany czosnek, następnie dodaję szpinak i przyprawy - sól, pieprz cayenne. Smażę na większym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu całkowitego rozmrożenia się szpinaku i wyparowania nadmiaru wody.

Do szpinaku dodaję serek mascarpone, duszę dalej (na małym ogniu), aż ser całkowicie się rozpuści.

Sos doprawiam do smaku i mieszam z wcześniej ugotowanym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak