Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karbinadle

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Witam kochani! Dziś przygotowałam dla Was coś z kuchni śląskiej. Kiedyś robione bardzo często na Śląsku, dziś już trochę zapomniane. Karbinadle - nie mylić z Karminadlą - chociaż robi je się bardzo podobnie z tą różnicą, że do karbinadli dodajemy śledzika. No to co zaczynamy! Zapraszam!

Składniki:

Na karbinadle:

łopatka wieprzowa 0.5 kilograma
śledzie matjas 1 sztuka
kajzerka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mleko 300 mililitrów
mąka 200 gramów

Porada

Panczkraut - tradycyjna potrawa śląska z kapusty kiszonej i ziemniaków (inaczej ciapkapusta).

Przepis i sposób przygotowania na: Karbinadle

Zaczynam od namoczenia, przez około godzinę, śledzia.
Gdy śledź jest już gotowy wyciągamy go i siekamy nożem.

Następnie do miski dodajemy bułkę i moczymy ją aż zmięknie
(bułka musi być czerstwa). Odciskamy i dodajemy do miski z śledziem.

Mięso mielimy w maszynce, a cebulę kroimy w kostkę.
Dodajemy przyprawy według uznania (ja soli już nie dodaję lub  tylko odrobinę; pamiętajmy, że jest już tam słony śledź).
Wbijamy jajko i wszystko mieszamy dokładnie.
Formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w mące.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złotobrązowy kolor.

Podajemy z ziemniakami i dodatkami np. mizerią lub panczkrautem.

SMACZNEGO

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak