Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada jagodowa

4.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Doskonały deser do kawy lub herbaty. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto ją przygotować.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 sztuk
cukier 0.5 szklanki
mąka 0.75 szklanki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Krem jagodowy:

jagody 0.5 kilograma
galaretka jagodowa 2 opakowania
śmietana kremowa 30% 400 mililitrów
śmietan fix 2 opakowania
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Dodatkowo:

galaretka jagodowa 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada jagodowa

1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na dużą blaszkę (z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Na upieczonym, jeszcze ciepłym biszkopcie kładę ściereczkę. Delikatnie zdejmuję papier i zawijam biszkopt w roladę. Razem ze ściereczką odstawiam do przestudzenia.

3. Dwie galaretki jagodowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Galaretkę wylewam na płaskie, wąskie naczynie. Odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w podłużne pasy.

4. Krem: Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki jagodowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem oraz cukrem waniliowym. Dodaję tężejący mus jagodowy. Miksuję.

5. Biszkopt rozwijam. Na brzegu kładę pasy galaretki. Ciasto smaruję kremem jagodowym. Zwijam roladę tak, aby galaretka była w środku. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i wstawiam na godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak