Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa konfitura z wiśni z dodatkiem cynamonu

4.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lato zamknięte w słoiczkach. Domowa konfitura z wiśni z cynamonem zimą znajdzie wielu amatorów.

Składniki:

Konfitura

wiśnie 1 kilogram
cukier 1 kilogram
woda 1 szklanka
laska cynamonu 4 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa konfitura z wiśni z dodatkiem cynamonu

Umyte wiśnie drylujemy i wkładamy do dużego garnka o grubym dnie. Stawiamy garnek na gazie, wlewamy wodę i wsypujemy cukier gotując syrop.

Na wrzący syrop przekładamy wiśnie, zagotowujemy, a powstałą pianę usuwamy i odstawiamy garnek pod przykryciem na następny dzień.

Następnego dnia ponownie podgrzewamy na bardzo małym ogniu wiśnie, aż do momentu zagotowania, ciągle mieszając.

Trzeciego dnia powtarzamy czynność dodając cynamon i smażymy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję.

Szkliste laski cynamonu wyjmujemy, gorące wiśnie przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dniem, przykrywając kocykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak