Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semifreddo - malinowy deser mrożony

5.0
(60)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Banalnie proste. Semifreddo po włosku oznacza pół-zimny. Deser polega na tym, że najpierw się go mrozi, a potem przekłada na godzinę do lodówki, by się lekko roztopił. Smakiem przypomina lody. Kto nie robił - gorąco polecam.

Składniki:

Na semifreddo:

śmietana 36% 400 mililitrów
cukier kokosowy 27 gramów
kakao 1 łyżka
bezy 10 sztuk
maliny świeże 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Semifreddo - malinowy deser mrożony

Proporcje na prostokątną blaszkę 22x9 cm, wysokość 7 cm.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy cukier, kakao i dalej ubijamy aż masa będzie całkiem sztywna.

Kilkanaście malin zostawiamy w całości, resztę wrzucamy do śmietany, chwilkę miksujemy.
Dodajemy lekko pokruszone bezy i mieszamy łyżką.

Blaszkę wykładamy przezroczystą folią. Na spodzie układamy kilka malin i wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy powierzchnię.
Blaszkę owijamy folią i wstawiamy na minimum 4 godziny do zamrażalnika.

Na godzinę przed podaniem deser przekładamy do lodówki.
Deser obracamy i zdejmujemy folię. Wyjęty deser ozdabiamy malinami i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak