Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa koperkowa z białą kiełbasą

5.0
(53)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa koperkowa to jedna z moich ulubionych zup. Dodanie do niej białej kiełbasy wzbogaca jest smak, polecam! 

Składniki:

Składniki

woda 1.5 litra
kiełbasa biała 2 sztuki
koperek 2 pęczki
marchewka 2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
seler nieduży 0.5 sztuka
cebula 1 sztuka
jogurt naturalny 200 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa koperkowa z białą kiełbasą

Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach.

Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki, wrzucamy je do garnka i obsmażamy ze wszystkich stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pod koniec smażenia dodajemy starte warzywa, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i cebulę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut.

Zawartość garnka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowany koperek, gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę wlewamy do misek, dodajemy jogurt.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak