Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowo - śliwkowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj polecam bardzo smaczny dżem z jabłek i śliwek zrobiony w prosty sposób. Dżem przygotowany  w sokowniku robi się bardzo szybko, zyskujemy naturalny pełnowartościowy sok z owoców a z miąższu owocowego smakowity dżem.

Składniki:

Składniki:

śliwki węgierki 3 kilogramy
jabłka 2 kilogramy
cukier 500 gramów

Porada

Najpierw gotowałam same śliwki , gdy lekko popękały dołożyłam jabłka. Cukru dodajemy według uznania, w zależności od kwaśności owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowo - śliwkowy

Śliwki umyć, odsączyć na sicie,usunąć ogonki. Nie usuwając pestek włożyć do sokownika.

Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić i dodać do śliwek (jeżeli nie chcemy, to jabłek nie trzeba obierać wystarczy umyć i przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne).

Przykryć sokownik, podłożyć garnek na sok i gotować najpierw na dużym ogniu do zagotowania wody w dolnym garnku sokownika, następnie gdy już woda będzie się gotować zmniejszyć płomień ognia i gotować do rozpadu owoców.

Owoce partiami przekładać na sitko, przecierać tłuczkiem miąższ do czystego garnka, a pozostałości czyli pestki i skórki wyrzucić i tak do wyczerpania owocu.

Sok przelać do czystych słoików, zakręcić dokładnie i słoiki pasteryzować.

Miąższ owocowy wstawić na ogień dosłodzić w razie potrzeby cukrem, a następnie gorący wkładać do czystych słoików dokładnie zakręcić, obrócić do góry dnem i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:30
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak