Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowo - śliwkowy
Śliwki umyć, odsączyć na sicie,usunąć ogonki. Nie usuwając pestek włożyć do sokownika.
Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić i dodać do śliwek (jeżeli nie chcemy, to jabłek nie trzeba obierać wystarczy umyć i przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne).
Przykryć sokownik, podłożyć garnek na sok i gotować najpierw na dużym ogniu do zagotowania wody w dolnym garnku sokownika, następnie gdy już woda będzie się gotować zmniejszyć płomień ognia i gotować do rozpadu owoców.
Owoce partiami przekładać na sitko, przecierać tłuczkiem miąższ do czystego garnka, a pozostałości czyli pestki i skórki wyrzucić i tak do wyczerpania owocu.
Sok przelać do czystych słoików, zakręcić dokładnie i słoiki pasteryzować.
Miąższ owocowy wstawić na ogień dosłodzić w razie potrzeby cukrem, a następnie gorący wkładać do czystych słoików dokładnie zakręcić, obrócić do góry dnem i gotowe.