Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z jajkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kolejna propozycja na kanapki to pieczeń z jajkiem. Pamiętam, jak moja mama przygotowywała takie mielone z jajkiem. Nie dość, że świetnie pasuje na obiad do ziemniaków i mizerii, to na zimno jest idealna do kanapek. Pychota!

Składniki:

Na pieczeń:

mięso mielone 1 kilogram
jajko 6 sztuk
papryka mielona 0.5 łyżki
majeranek 1 łyżka
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty

Porada

Z tej ilości wyszła mi foremka o rozmiarach 31x10 cm. Sól i pieprz według uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z jajkiem

Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy.

Do miski wkładamy mięso mielone przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Połowę tak przygotowanego mięso wkładamy do foremki (spód posypujemy sezamem), robimy wgłębienie układamy jajka i przykrywamy drogą częścią mięsa. Wierzch posypujemy pieprzem świeżo mielonym, ostrą papryką i majerankiem.

Pieczemy w 180 stopniach, ok.45-60 min.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak