Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane po bolońsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Plackom bo bolońsku nikt się nie oprze.

Składniki:

Sos:

mięso mielone 250 gramów
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
pomidory 2 sztuki
bazylia 0.5 łyżeczki
oregano 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa 3 łyżki

Placki:

ziemniaki 1 kilogram
jajko 1 sztuka
mąka 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane po bolońsku

1. Sos: Cebulę oraz czosnek kroję w małą kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam mięso mielone oraz cebulę i czosnek. Wszystko razem smażę około 10 minut. Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę. Pomidory dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę na małym ogniu ok. 15 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.

2. Placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni smażę duże okrągłe placki, na rumiano.

3. Na usmażone placki nakładam porcję sosu. Placki składam na pół i podaję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak