Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na biszkopcie

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne ciasto biszkoptowe z jabłkami ze słoika. Idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty.

Składniki:

Biszkopt:

mąka tortowa 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat cytrynowy 3 krople

Jabłka:

jabłka prażone 1 słoik
galaretka cytrynowa 1 sztuka
cukier 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo:

śmietanka 36% 1 ćwiartka
cukier puder 1 łyżka
fix do śmietany 1 łyżka
czekolada 1 tabliczka

Porada

Przepis jest na dużą tortownicę, jeżeli chcemy piec w blaszce musimy podwoić składniki.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na biszkopcie

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puch, dodać aromat, a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych jajek ciągle ucierając.
Biszkopt przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i piec 35-40 minut w 180 st.C. Po upieczeniu ostudzić.

Jabłka:
Prażone jabłka przełożyć ze słoika do garnka i podgrzać, dodać cukier i suchą galaretkę, dokładnie wymieszać, a po zdjęciu z ognia dodać tartą bułkę,wymieszać z jabłkami i wyłożyć na biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki żeby jabłka ostygły.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix, wymieszać i wyłożyć na zimne jabłka.

Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto.

Ciasto przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak