Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone na tartych ziemniakach

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Nieco inna propozycja popularnych pieczonych udek z kurczaka. Smaczne danie z piekarnika.

Składniki:

Udka:

udka kurczaka 2 sztuk
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 2 łyżki

Tarte ziemniaki:

ziemniaki 5 sztuk
jajko 3 sztuki
cebula 1 sztuka
mleko 1 szklanka
bułka czerstwa 1 sztuka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone na tartych ziemniakach

Udka nacieramy przyprawą do drobiu i odstawiamy.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju.

Bułkę moczymy w mleku.

Do miski ścieramy ziemniaki na tarce jarzynowej, wbijamy jajka, dodajemy cebulę i odciśniętą bułkę.

Masę ziemniaczaną doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki, na nie układamy udka i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny i pieczemy danie w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak