Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kapusty

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo smaczne danie, nie tylko da wegetarian. Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Edwarda. 

Składniki:

Składniki:

kapusta włoska 1.5 kilograma
śmietana kremowa 36% 1 szklanka
mleko 0.5 szklanki
miód 1 łyżka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
jajko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kapusty

Kapustę oczyszczamy, zewnętrzne (4-5 liści) sparzamy w osolonym wrzątku. Wykładamy foremkę (keksówkę, większą).

Resztę kapusty kroimy (wraz z głąbem), przekładamy do garnka, dodajemy miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz. Wlewamy śmietanę i mleko. Dusimy do miękkości kapusty, płyn odparowujemy. Studzimy i mielimy na ulubioną strukturę. Dodajemy jaja, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz wykładamy do formy, uprzednio wyłożonej liśćmi. Zapiekamy w kąpieli wodnej, 45-50 min w 150°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak