Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z topinamburu

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dziś na stół wjechało takie oto puree z ziemniaka, jabłka, topinamburu oraz orzechów. Puree jest idealne do kaczki. Świetnie smakuje w towarzystwie wątróbki. Polecam!

Składniki:

Składniki na puree:

topinambur 400 gramów
ziemniaki 3 sztuki
jabłko 1 sztuka
orzechy włoskie 5 gramów
masło 82% 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z topinamburu

Topinambur obrać,umyć pokroić i zostawić na 5 minut w zimnej wodzie z łyżka cytryny. Jabłko obrać i pokroić. Ziemniaki obrać umyć pokroić.

W średnim rondelku zagotuj wodę. Wrzuć topinambur, jabłka, ziemniaki i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.

Odcedź i odstaw na chwilę. Następnie dodaj do środka orzechy, masło, przyprawy (sól i pieprz do smaku).

Zmiksuj na gładko.
Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy lub dodajemy masła (można mniej lub więcej - jak kto lubi).

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak