Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z jabłek

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jabłka z rodzinnego ogrodu. Jeszcze "poniemieckie". Nie znamy nazwy odmiany, ale pyszne, nie nadające się do przechowywania w formie zimowych przetworów. 

Składniki:

Składniki:

szara reneta 1 kilogram
cukier 1.5 kilograma
woda 0.75 litra
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z jabłek

Obrałem jabłka, pokroiłem je w cząstki, polałem sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały.
Zagotowałem gęsty syrop z cukru i wody, dodałem jabłka, zagotowałem, odstawiłem na jeden dzień.

Następnego dnia wyjąłem jabłka, zagotowałem syrop, zalałem nim gotujące się jabłka, smażyłem na małym ogniu, gdy były przezroczyste dodałem pokrojoną bardzo cienko skórkę cytrynową, smażyłem jeszcze kilka minut.

Taka konfitura świetnie nadaje się do przekładańców i do tortów bakaliowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak