Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z ziemniakami

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wiadomo, że najlepszy kapuśniak jest na wędzonce albo na żeberkach, ale moja wersja jest równie smaczna, pomimo ich braku.

Składniki:

Składniki na zupę:

kapusta kiszona 60 dag
wędlina wędzona 40 dag
ziemniaki 8 sztuk
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 6 sztuk
marchew 1 sztuk
liście laurowe 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
smalec 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z ziemniakami

Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni lub rondlu. Dodajemy odciśniętą kapustę i podlewamy trochę wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, płuczemy i zalewamy wodą. Stawiamy do gotowania. Dodajemy też umyte grzyby.

Gdy ziemniaki zaczną mięknąć dodajemy do nich podduszoną kapustę. Wędlinę kroimy w plasterki (można wcześniej podsmażyć), marchew ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do zupy.

Doprawiamy do smaku i razem jeszcze chwilę gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak