Ciasto Forsetka

Ciasto Forsetka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Lekkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem borówek. Jest doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować i podać do popołudniowej kawy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    6 sztuki
  • cukier

    1 szklanki
  • olej

    1.5 łyżki
  • mąka

    8 szklanki
  • ocet

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka

Krem waniliowy:

  • mleko

    3 szklanki
  • budyń waniliowy

    3 opakowania
  • cukier wanilinowy

    2 opakowania
  • masło

    200 gramów
  • cukier puder

    3 łyżki
  • spirytus

    50 mililitrów

Dodatkowo:

  • borówki

    300 gramów
  • galaretka jagodowa

    3 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt:

Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.

2. Krem waniliowy: Dwie szklanki mleka zagotowuję razem z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Wlewam alkohol i wszystko razem ucieram.

3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 kremu. Wyrównuję. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wykładam pozostały krem. Wyrównuję.

4. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Borówki amerykańskie układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą galaretką jagodową. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jest gotowe do podania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat