Doradca Smaku IX: Podudzia kurczaka po włosku, odc. 9

odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Podudzia kurczaka po włosku, odc. 9

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Co ciekawego i pysznego można przyrządzić z mięsa kurczaka? Na przykład połączyć go z pomidorami, czarnymi oliwkami i dużą ilością oregano.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • podudzia z kurczaka zagrodowego

    8 sztuk

Marynata:

  • słodka papryka Prymat

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    0,5 szklanki
  • musztarda Czeska Prymat

    3 łyżeczki
  • syrop klonowy

    2 łyżki

Zalewa:

  • cebula pokrojona w kostkę

    1 sztuka
  • czosnek posiekany

    2-3 ząbki
  • pomidory suszone Smak

    8 sztuk
  • kapary całe Smak

    3 łyżki
  • oliwki czarne Smak

    15 sztuk
  • rosół z kury

    2 szklanki
  • pomidor pelati

    400 mililitrów

Do dekoracji:

  • świeże listki bazylii

    kilka
  • parmezan

    kilka plastrów

Do smaku:

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • oregano suszone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Osuszone podudzia z kurczaka nacieramy połączonymi wszystkimi składnikami marynaty. Marynujemy ok. 30 minut.

W garnku na rozgrzanym oleju smażymy mięso z każdej strony na złoty kolor. Do miski po podudziach wlewamy rosół i mieszamy z pozostałą marynatą robiąc zalewę. Podudzia do połowy zalewamy bulionem i dusimy.

Na patelni na oleju smażymy cebulę oraz czosnek, które następnie dorzucamy do garnka. Kolejno dodajemy oliwki, kapary, pomidory pelati i suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano i dusimy na wolnym ogniu około ½ godziny.

Tak przygotowane podudzia podajemy posypując parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

19.09.2018 09:29
Smakowite i kuszące podudzia;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat