Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Bardzo lubię mięso kaczki z dodatkiem słodkiej nuty owocowej. Dzisiaj zapraszam na pieczoną pierś z kaczki, podawaną z aromatycznym sosem pomarańczowym. Pierś jest delikatna i soczysta, a słodki sos idealnie podkreśla wyjątkowość tego mięsa. Smacznie polecam! :)

Składniki:

SKŁADNIKI

piersi z kaczki 2 sztuki
miód 2 łyżki
Musztarda kremska Prymat 2 łyżki
sok z pomarańczy 0.5 sztuki
czosnek 1 ząbek
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

SOS POMARAŃCZOWY

sok z pomarańczy 0.5 sztuki
miód 1 łyżka
skórka z pomarańczy 1 sztuki

Porada

Po upieczeniu , aby mięso kaczki zachowało soczystość, należy je odstawić na chwilę, aby odpoczęło.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

KROK 1. Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Do małego garnuszka wlewamy sok z połowy pomarańczy, musztardę, miód oraz dodajemy otartą skórkę i podgrzewamy wszystko do lekkiego zgęstnienia sosu.

KROK 2. Piersi kaczki oczyszczamy, nacinamy skórę w kratkę, uważając, aby nie uszkodzić mięsa i oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, najpierw od strony skóry przez około 7 minut do momentu zarumienienia, a następnie przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

KROK 3. Tłuszcz pozostały ze smażenia łączymy z 2 łyżkami miodu, sokiem z połowy pomarańczy, 2 łyżkami musztardy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wszystko podgrzewamy w garnuszku. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy podgrzaną mieszanką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 6 minut (termoobieg). Piersi wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.

Kaczkę odstawiamy na chwilę, aby mięso odpoczęło, a przy krojeniu nie wyciekły z niej płyny.

Gdy odpocznie kroimy ją w plastry i podajemy polaną sosem pomarańczowym. Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak