Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka turecka

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jest to sałatka, w której wykorzystuje się kiszone jabłka, na które niedawno podawałam przepis. Po prostu pyszna. Gorąco polecam!

Składniki:

Składniki na sałatkę:

kapusta czerwona 500 gramy
kukurydza konserwowa 220 gramy
oliwa 1 łyżeczka
ogórki kiszone 6 sztuki
koperek świeży 1 łyżeczka
ząbki czosnku 2 sztuki
jogurt naturalny 180 gramy
majonez 3 łyżki
sól 1 szczypta
jabłka kiszone 1 sztuki

Porada

Przepis na jabłka kiszone/kwaszone: https://www.doradcasmaku.pl/przepis/407573/jablka-kwaszone-kiszone

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka turecka

Kapustę drobno i cienko poszatkuj, przesmaż na oliwie około 4 minuty na średnim ogniu. Uważaj, aby kapusta się nie przypiekła i nie nabrała beżowego koloru. Kapusta lekko zmięknie i nabierze ciekawego aromatu. Lekko posól i przestudź.

Jogurt wymieszaj z majonezem.

Do ostudzonej kapusty dodaj odcedzoną kukurydzę, posiekane ogórki, czosnek i koperek. Wymieszaj.

Jeśli macie proponuję dodać jeszcze kiszone jabłka, jak nie można dodać jeszcze jeden ogórek kiszony.

Na koniec dodaj jogurt z majonezem i ewentualnie sól do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 22.09.2018 06:35
Smaczne te składniki :>

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak