Zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i fasolką szparagową

Zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i fasolką szparagową

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Doskonała na obiad lub wczesną kolację. Do przygotowania w kilka chwil. Polecam wielbicielom zapiekanek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zapiekanka:

  • ziemniaki

    0.5 kilograma
  • fasolka szaragowa

    300 gramów
  • boczek wędzony

    250 gramów
  • ser żółty

    6 plastrów
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • tymianek

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło

    0.5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki oraz fasolkę ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Boczek wędzony pokrój w cienkie paski. Ser żółty pokój w paski.

2. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem. Następnie nałóż porcję ziemniaków i fasolki. Warzywa posyp żółtym serem. Na warstwę serową wyłóż boczek. Całość posyp tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na wierzchu zapiekanki zrób kleksy ze śmietany.

3. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat