Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z lanymi kluskami

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto moje smaki dzieciństwa. Taką zupę przygotowywała mi mama, gdy nadchodził sezon grzybowy. A własnoręcznie zebrane grzybki do zupy sprawiały, że była jeszcze lepsza.

Składniki:

Na zupę:

grzyby 250 gramów
bulion warzywny 1 litr
cebula 1 sztuka
śmietana kremówka 10 łyżek
masło 82% 1 łyżka
pietruszka zielona 5 cm
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Lane kluski:

woda 100 mililitrów
jajko 1 sztuka
mąka 4.5 łyżki

Porada

Opcjonalnie można dodać kostkę grzybowa. Soli, pieprzu i śmietany dodajemy według uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z lanymi kluskami

Zupa:

Grzyby dokładnie myjemy z piasku liści i innych zanieczyszczeń. Na ręczniku papierowym osuszam grzybki i kroimy w plastry.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła wrzucić pokrojoną cebulę zeszklić, a następnie dodać grzyby i smażyć do momentu aż puszczą soki. Tak przygotowane grzyby zalewamy zimnym bulionem.
Wszystko gotujemy razem około 20 minut pod przykryciem.

Kluseczki lane:

Do miseczki wlewamy wodę i wbijamy jajko.
Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek. Do gotującej się zupy wlewamy bezpośrednio łyżka lub widelcem kluseczki (zupa cały czas musi się gotować).
Co jakiś czas mieszamy.

Jeśli jest potrzeba doprawiamy.

Zupę przelewamy na talerz dodajemy śmietanę i pietruszkę.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 22.09.2018 06:36
Super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak