Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szakszuka z fetą i szpinakiem

5.0
(108)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Istnieje wiele wersji szakszuki. Oto jedna z nich z dodatkiem szpinaku i sera feta. Najlepsze śniadanie na świecie!

Składniki:

Składniki

jajko 4 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 2 sztuki
pomidory 2 sztuki
papryka czerwona 0,5 sztuka
liście szpinaku 2 garści
ser feta 100 gramów
Kmin rzymski mielony Prymat 1 szczypta
mielona kolendra 1 szczypta
szczypiorek 0,5 pęczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej rzepakowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szakszuka z fetą i szpinakiem

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni podsmażamy cebulę z rozdrobnionym czosnkiem i papryką, pod koniec smażenia dodajemy kumin i kolendrę, mieszamy.

Po chwili dodajemy do nich pomidory i szpinak. Wszystko smażymy pod przykryciem jakieś 5 minut.

W czterech miejscach na patelni robimy wgłębienia, do których wbijamy jajka.

Całość doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i smażymy tak długo, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.

Przed podaniem, całość posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 04.01.2019 21:32
Smaczne danie na śniadanie, ja bardzo lubię coś ciepłego zjeść na śniadanie.
bietka 28.12.2018 17:04
Prezentuje się bardzo smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak