SZAKSZUKA Z FETĄ I SZPINAKIEM

SZAKSZUKA Z FETĄ I SZPINAKIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Istnieje wiele wersji szakszuki. Oto jedna z nich z dodatkiem szpinaku i sera feta. Najlepsze śniadanie na świecie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jajka

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuk
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • pomidory

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    0.5 sztuka
  • liście szpinaku

    2 garści
  • ser feta

    100 gramów
  • kmin rzymski mielony

    1 szczypta
  • kolendra mielona

    1 szczypta
  • szczypiorek

    0.5 pęczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni podsmażamy cebulę z rozdrobnionym czosnkiem i papryką, pod koniec smażenia dodajemy kumin i kolendrę, mieszamy.

Po chwili dodajemy do nich pomidory i szpinak. Wszystko smażymy pod przykryciem jakieś 5 minut.

W czterech miejscach na patelni robimy wgłębienia, do których wbijamy jajka.

Całość doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i smażymy tak długo, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.

Przed podaniem, całość posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat