Przepis i sposób przygotowania na: Łatwa szarlotka
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski ze szczyptą sody oczyszczonej.
Do mąki dodać masło, śmietanę, cukier puder, startą skórkę z połowy cytryny. Posiekać nożem, dodać surowe żółtka oraz posiekane orzechy włoskie.
Zagnieść gładkie ciasto,owinąć ściereczką i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Przygotowanie masy:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Owoce włożyć do rondla, rozprażyć, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować, mieszając, kilka minut na małym ogniu.
Zdjąć z ognia, dodać cynamon i wymieszać.
Przygotowanie całości:
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.
Jedną rozwałkować, podsypując mąką, ponakłuwać widelcem, przełożyć do średniej wielkości blaszki i podpiec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Na podpieczony spód rozłożyć przygotowane jabłka, nałożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut aż ciasto się ładnie zrumieni.