Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik śmietanowy z winogronami i galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Idealne ciasto na deser, który będzie smakować całej rodzinie. Lekkie ciasto biszkoptowe, przełożone masą śmietanową, z galaretką i świeżymi winogronami.

Każdemu będzie smakować :)

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka 2/3 szklanki
olej 6 łyżek
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 0.5 łyżki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 0.5 litra
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 100 mililitrów
barwnik spożywczy czerwony 0.5 łyżeczki

Dodatkowo

winogrona białe 0.5 kilograma
galaretka cytrynowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik śmietanowy z winogronami i galaretką

Biszkopt:

1. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia.

2.Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.

Masa śmietanowa:
1. Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę.

2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję żelatynę i miksuję.

3. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję barwnik. Miksuję.

Ułożenie ciasta:
1. Na jeden upieczony blat biszkoptu wykładam masę różową. Przykrywam drugim biszkoptem. Wykładam masę białą. Wyrównuję.

2. Rozpuszczam galaretki w 750ml wrzącej wody. Studzę.

3. Winogrona obieram z kiści i układam na masie śmietanowej. Zalewam tężejącą galaretką.

4. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak