Przepis i sposób przygotowania na: Torcik śmietanowy z winogronami i galaretką
Biszkopt:
1. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia.
2.Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
Masa śmietanowa:
1. Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę.
2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję żelatynę i miksuję.
3. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję barwnik. Miksuję.
Ułożenie ciasta:
1. Na jeden upieczony blat biszkoptu wykładam masę różową. Przykrywam drugim biszkoptem. Wykładam masę białą. Wyrównuję.
2. Rozpuszczam galaretki w 750ml wrzącej wody. Studzę.
3. Winogrona obieram z kiści i układam na masie śmietanowej. Zalewam tężejącą galaretką.
4. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.