Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka à la flaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa "jajka à la flaczki", ale danie jest super. Proste i bardzo smaczne.

Składniki:

Jajka inaczej

jajko 8 sztuk
cebula 3 sztuki
masło 82% 2 łyżki
ser żółty starty 3 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Porada

Cebulę można dusić na szklance białego wina zamiast wody .

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka à la flaczki

Gotujemy jajka na twardo.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Trzeba ją zeszklić na maśle, dodać pieprz, sól, paprykę (od siebie dodałam 2 kostki o smaku pietruszki). Zalać wszystko odrobiną wody i dusić do miękkości.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim warstwami pokrojone w plastry jajka i cebulę. Ostatnią warstwę posypać wymieszanym serem z tartą bułką i masłem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 180 st. i piec nie więcej niż 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak