Doradca Smaku IX: Zapiekane jajka z soczewicą i pomidorami, odc. 6

odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Zapiekane jajka z soczewicą i pomidorami, odc. 6

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pożywne, ciepłe śniadanie będzie idealnym początkiem jesiennego dnia. Jajka, soczewica i pomidory doprawione świeżą kolendrą, pikantnym aromatycznym kminem rzymskim i kolorowym pieprzem to ciekawa odmiana dla tradycyjnych potraw śniadaniowych.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    3 plastry
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • soczewica

    60 gramów
  • pomidory pelati

    300 gramów
  • kapary całe Smak

    15 gramów
  • oliwki czarne Smak

    80 gramów
  • kabanos

    1 sztuka
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • jajka

    2 sztuki
  • grzanki

    6 sztuk
  • szczypiorek

    1 pęczek

Do smaku

  • kmin rzymski mielony

  • słodka papryka Prymat

  • sól morska

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Z boczku kroimy 3 plastry, odkrawamy twardą skórkę, następnie kroimy w kostkę.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy boczek, podsmażamy. Dodajemy soczewicę, pomidory pelati, marynowane kapary, doprawiamy papryką słodką, solą morską i pieprzem czarnym. Oliwki siekamy i dodajemy, mieszamy. Kabanosa kroimy w plastry i dodajemy do reszty składników. Kolendrę siekamy i dodajemy. Całość mieszamy.

Do dwóch oddzielnych misek wbijamy po jednym jajku. Piekarnik nagrzewamy do 180°C w trybie termoobiegu. Do dwóch oddzielnych kokilek wkładamy masę z soczewicy, pomidorów, boczku i kabanosów. Wlewamy jajka, doprawiamy pieprzem. Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na czas około 10 minut. Wyciągamy. Kokilki kładziemy na talerz. Z boku talerza układamy grzanki, po jednej grzance wkładamy do środka kokilek. Siekamy szczypiorek i posypujemy nim jajka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat