Doradca Smaku IX: Indyk w panko z sałatką włoską, odc. 5

odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Indyk w panko z sałatką włoską, odc. 5

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Panko to zdrowsza alternatywa dla bułki tartej. Jest przygotowana z dość dużych płatków chleba, co sprawia, że kotlety z dodatkiem panko są niezwykle chrupiące, a przy tym dietetyczne! 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mix sałat

    1 opakowanie
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • czosnek marynowany

    3 ząbki
  • pomidorki koktajlowe

    7 sztuk
  • oliwa

    15 mililitrów
  • olej rzepakowy

    150 mililitrów
  • filet z indyka

    4 sztuki
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka

    100 gramów
  • panierka panko

    100 gramów
  • pestki dyni

    80 gramów
  • bazylia świeża

  • suszone pomidory

Do smaku

  • przyprawa do indyka

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mix sałat wsypujemy do miski. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do sałaty, odkrawamy końcówki ogórka i obieramy ze skóry. Skrajamy ogórka obieraczką, do pojawienia się pestek, dodajemy do miski. Wlewamy olej z marynowanego czosnku. Czosnek siekamy i dodajemy. Pomidory kroimy na pół i dodajemy do sałatki, dodajemy oliwę i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Do osobnej miski wlewamy 50 ml oleju, dodajemy przyprawę do indyka, mieszamy. Filety z indyka delikatnie rozbijamy i przekładamy do marynaty, odstawiamy na 15 minut.

Rozbijamy jajka i mieszamy, eskalopki obtaczamy w mące, następnie w jajku i w panko – panierujemy z każdej strony.

Suchą patelnię rozgrzewamy, wsypujemy pestki dyni i prażymy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 100 ml oleju i wkładamy eskalopki, smażymy z dwóch stron. Na talerz wykładamy sałatkę, dodajemy 1 łyżkę prażonych pestek z dyni. Na deskę wykładamy ręcznik papierowy, na który kładziemy eskalopki z indyka, następnie z ręcznika przekładamy mięso na talerz. Z wierzchu dekorujemy listkiem bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat