Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina Rendang

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bardzo rozgrzewające i pyszne danie dla tych, co lubią ostre potrawy.

Składniki:

Pasta

galangal 3 cm
imbir 2 cm
czosnek 3 ząbki
papryczka chilli 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.5 łyżeczki
cebula szalotka 3 sztuki

Reszta

wołowina 650 gramów
Goździki całe Prymat 2 sztuki
liście limonki kaffir 6 sztuk
trawa cytrynowa 2 sztuki
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
mleko kokosowe 400 mililitrów

Porada

Podajemy z ryżem. Do potrawy dodałam dość duża papryczkę. Zamiast liści limonki można dodać otartą skórkę oraz sok z limonki.

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina Rendang

Mięso kroimy w kostkę mniej więcej 3x3 cm.
Do miski dodajemy galangal, starty imbir, czosnek, chili, gałkę muszkatołową i szalotkę.
Wszystko razem zmiksować blenderem wlewając do środka około 0.5 szklanki wody, tworząc coś na wzór pasty.
Na patelni lub w garnku upraż korę cynamonu i goździki. Gdy zaczną wydawać ładny zapach, dodaj pastę i smażymy aż składniki będą wydzielać silny aromat i zaczną się karmelizować. Teraz czas na dodanie mięsa mleka kokosowego, liście limonki lub soku i skórki, trawy cytrynowej przekrojonej na pół. Składniki zagotować i dusić pod przykryciem ok. 2 godz. od czasu do czasu mieszamy. Gdy na powierzchnię, zacznie wydobywać się tłuszcz to oznacza że sos jest gęsty i gotowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak