Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z żołądków drobiowych z ciecierzycą

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Idealne na obiad. Z kromką świeżego chleba smakuję wyśmienicie.

Składniki:

żołądki drobiowe 600 gramy
skrzydełka 6 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ciecierzyca 0.5 puszka
liście laurowe 3 sztuka
ziele angielskie 4 ziarna
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 2 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z żołądków drobiowych z ciecierzycą

1. Skrzydełka zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gotuję na małym ogniu około 60 minut. Następnie z wywaru wyjmuję skrzydełka. Obieram mięso z kości i dodaję do wywaru.
2. Żołądki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Następnie wyjmuję z wody i w kroję w paski. Żołądki dodaję do wywaru ze skrzydełek. Wszystko razem gotuję 15 minut.
3. Do wywaru dodaję odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz koncentrat pomidorowy. Z mąki i masła robię zasmażkę. Dodaję do flaczków. Całość gotuję jeszcze przez 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak