Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółta fasolka w sosie bolońskim

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Gotowana fasolka w gęstym sosie pomidorowym z mięsem mielonym. Prosty i bardzo smaczny sposób na fasolkę szparagową.

Składniki:

fasolka szparagowa 1 kilogram
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
mięso mielone 500 gramów
przecier pomidorowy 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 0.5 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
parmezan starty 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Żółta fasolka w sosie bolońskim

Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka i po odsączeniu odstawić.

Przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Mieszając, rozdzielać kawałki mięsa i lekko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, dodać koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić, aż sos będzie odpowiedniej gęstości. Wymieszać z fasolką szparagową, a przed podaniem można posypać startym parmezanem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak