Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Muffinki są przepyszne i niezwykle kusząco pachną. Oprócz tego długo pozostają mięciutkie. Nawet dodatek mąki kukurydzianej nie pozbawił ich wilgotności, a natomiast sprawił, że każde ciastko zyskało na niepowtarzalnym smaku.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 10 sztuk:

  • mąka kukurydziana

    0.5 szklanki
  • mąka żytnia

    0.5 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cynamon

    0.75 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    0.25 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    0.5 szklanki
  • olej

    7 łyżek

Dodatkowo:

  • gruszka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W pierwszej misce wymieszać obie mąki, cukier, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojoną w niewielką kostkę gruszkę (bez skórki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Gotowe wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Diana Rusiłowicz
1 szklanka = 250 ml.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat