Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Muffinki są przepyszne i niezwykle kusząco pachną. Oprócz tego długo pozostają mięciutkie. Nawet dodatek mąki kukurydzianej nie pozbawił ich wilgotności, a natomiast sprawił, że każde ciastko zyskało na niepowtarzalnym smaku.

Składniki:

Około 10 sztuk:

mąka kukurydziana 0.5 szklanki
mąka żytnia 0.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
cynamon 0.75 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0.25 łyżeczki
jajko 1 sztuka
mleko 0.5 szklanki
olej 7 łyżek

Dodatkowo:

gruszka 1 sztuka

Porada

1 szklanka = 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem

W pierwszej misce wymieszać obie mąki, cukier, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojoną w niewielką kostkę gruszkę (bez skórki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Gotowe wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:58
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak