Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z mango i miętowym pesto

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Dzisiejsza sałatka to kolejna gra smaków i aromatów. Mieszanka cykorii, kolorowe pomidorki koktajlowe, kawałki mango, ser mozzarella oraz orzechy nerkowca otula miętowe pesto i pikantna nutka chilli. Smacznie polecam Wam to połączenie! :)

Składniki:

mango 1 sztuka
cykoria 2 garści
mozzarella kulki 150 gramów
pomidorki koktajlowe 1 garść
orzechy nerkowca 2 łyżki
chilli 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

PESTO

mięta 1 pęczek
parmezan starty 30 gramów
orzechy nerkowca 30 gramów
ząbek czosnku 1 ząbek
oliwa 0.3 szklanki
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta

Porada

Sałatkę możemy skropić także odrobiną soku z limonki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z mango i miętowym pesto

KROK 1. Do blendera wkładamy listki mięty, parmezan, ząbek czosnku, uprażone orzechy nerkowca oraz wlewamy oliwę z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Na talerze lub do salaterek wykładamy listki obu cykorii, kulki mozzarelli, kolorowe pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę mango, orzechy nerkowca i posypujemy wszystko papryczką chilli i grubo mielonym pieprzem. Sałatkę podajemy z miętowym pesto, które pełni rolę sosu oraz nadaje całości niezwykle świeżego smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak