Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serduszkowe krążki z cukinii w cieście z mąki żytniej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Zaprezentowane krążki to doskonała propozycja na szybką przekąskę, czy też śniadanie lub kolację. Nie trzeba ich smażyć w głębokim oleju i dodatkowo mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej.

Składniki:

cukinia 450 gramy

Ciasto:

jajko 1 sztuka
mleko 5 łyżek
woda 5 łyżek
mąka żytnia 5 łyżek
sól 3 szczypty
pieprz 3 szczypty

Ponadto:

mąka żytnia 0.3 szklanki
tłuszcz do smażenia 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Serduszkowe krążki z cukinii w cieście z mąki żytniej

Umytą cukinię pokroić (młodą ze skórką, starszą obrać) w 3-5 mm plastry.
Z każdego plasterka usunąć środek.
(W zależności od wielkości plastrów - można użyć np. korka od wody, kieliszka, zwykłego noża lub tak jak wykrawacza do ciastek.)
Przygotować ciasto.
Jajko zmiksować z mlekiem, wodą i mąką.
Całość doprawić do smaku.
Krążki cukinii obtoczyć w mące, a następnie dokładnie w cieście.
Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
(Ja taką cukinię uwielbiam też na zimno.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:58
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak