Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z 8 białek

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepyszna beza z bitą śmietaną, jagodami i brzoskwiniami.

Składniki:

Spody bezowe.

białko 8 sztuk
cukier 2.5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przełożenie i dekoracja

śmietana 30% 400 mililitrów
śmietan fix 1 opakowanie
owoce jagodowe 1 szklanka
brzoskwinie w puszce 0.5 puszka
płatki czekoadowe 3 sztuk

Porada

Do bezy możemy użyć zamrożone jagody, posypać je łyżeczką cukru wtedy puszczą sok lub użyć jagód ze słoiczka, pasteryzowanych z cukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z 8 białek

Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno, dodając po 1 łyżce cukru. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Gdy białka są lśniące, dzielimy je na dwie części. Na papierze do pieczenia obrysowujemy dwa jednakowe okręgi, wykładamy na nie białka i pieczemy je przez 10 minut w tem.160 stopni C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy około 1 godzimy. Upieczona bezę studzimy w piekarniku przez całą noc.
Schłodzoną śmietanę ubijamy z fixem na sztywno, do 1 części dodajemy 1-2 łyżki soku z jagód i wykładamy na bezę, przykrywamy drugim blatem, smarujemy białą śmietaną i dekorujemy jagodami, brzoskwiniami oraz listkami czekoladowymi.
Bezę przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak