Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka sałatka z melonem i kurczakiem

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Świeży szpinak baby doskonale współgra ze słodyczą melona kantalupa oraz pomidorków cherry. Całość dopieszczają polędwiczki z kurczaka w aromatycznym czosnku niedźwiedzim, a także żywiczny aromat orzeszków piniowych. Gorąco polecam! :)

Składniki:

SKŁADNIKI

szpinak baby 2 garści
melona cantalupa 0.5 sztuki
polędwiczki z kurczaka 200 gramów
pomidory cherry 1 szklanka
orzeszki piniowe 40 gramów
liście limonki 0.5 sztuki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa 20 mililitrów
ocet balsamiczny 2 łyżki

Porada

Sałatka świetnie smakuje także z dodatkiem sosu balsamicznego. Polecam ją także do lunch boxa! :D

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka sałatka z melonem i kurczakiem

KROK 1. Orzeszki piniowe prażymy w piekarniku przez około 8 minut w temperaturze 200 stopni C (wtedy ich aromat będzie jeszcze bardziej intensywny).

KROK 2. Oczyszczone polędwiczki z kurczaka skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim, a następnie smażymy je z obu stron do delikatnego zarumienienia.

KROK 3. Melona pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do salaterki przekładamy liście szpinaku, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, polędwiczki z kurczaka oraz kawałki melona i skrapiamy wszystko sokiem z limonki. Całość posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak