Lekka sałatka z melonem i kurczakiem

Lekka sałatka z melonem i kurczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Świeży szpinak baby doskonale współgra ze słodyczą melona kantalupa oraz pomidorków cherry. Całość dopieszczają polędwiczki z kurczaka w aromatycznym czosnku niedźwiedzim, a także żywiczny aromat orzeszków piniowych. Gorąco polecam! :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • szpinak baby

    2 garści
  • melona cantalupa

    0.5 sztuki
  • polędwiczki z kurczaka

    200 gramów
  • pomidory cherry

    1 szklanka
  • orzeszki piniowe

    40 gramów
  • liście limonki

    0.5 sztuki
  • czosnek niedźwiedzi 

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • oliwa z oliwek

    20 mililitrów
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Orzeszki piniowe prażymy w piekarniku przez około 8 minut w temperaturze 200 stopni C (wtedy ich aromat będzie jeszcze bardziej intensywny).

KROK 2. Oczyszczone polędwiczki z kurczaka skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim, a następnie smażymy je z obu stron do delikatnego zarumienienia.

KROK 3. Melona pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do salaterki przekładamy liście szpinaku, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, polędwiczki z kurczaka oraz kawałki melona i skrapiamy wszystko sokiem z limonki. Całość posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi. Życzę smacznego! :)

Futka
Sałatka świetnie smakuje także z dodatkiem sosu balsamicznego. Polecam ją także do lunch boxa! :D

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat