Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasania z warzywami i grzybami

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lasagne warzywne w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

Składniki:

podgrzybki 150 gramów
masło 82% 5 łyżek
mąka 2 łyżki
mleko 3,2% 350 mililitrów
żółtko jajek 2 sztuk
śmietana 7 łyżek
cebula 2 sztuki
marchew 100 gramów
selera naciowego 100 gramów
por 200 gramów
papryka czerwona 0.5 sztuki
bulion warzywny 200 mililitrów
parmezan starty 100 gramów
makaron lasagne 8 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Lasania z warzywami i grzybami

Rozmroziłem obgotowane mrożone podgrzybki ( jeszcze lepiej wykorzystać świeże smardze lub prawdziwki ). Osączyłem na sicie. Cebule drobno posiekałem w kostkę i na małym ogniu zeszkliłem na 2 łyżkach masła.

Na patelni rozgrzałem na małym ogniu 2 łyżki masła, zasmażyłem mąkę. Rozprowadziłem mlekiem, mieszając trzepaczką zagotowałem. Dalej gotowałem sos na słabym ogniu, aż zgęstniał. Żółtka lekko rozmąciłem ze śmietaną, wymieszałem z 4 łyżkami lekko ostudzonego sosu, następnie wlałem do pozostałego sosu, podgrzałem, ale już nie gotowałem. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodałem grzyby, gotowałem na średnim ogniu 10 minut.

Marchew obrałem, seler umyłem, pory oczyściłem, przekroiłem na pół wzdłuż i umyłem. Połówkę papryki oczyściłem z nasion, umyłem. Wszystkie warzywa drobno pokroiłem w kostkę.

W garnku roztopiłem łyżkę masła, dodałem pokrojone marchew, seler i paprykę, wlałem bulion warzywny. Warzywa gotowałem na średnim ogniu 4 minuty, następnie dodałem pory i uduszone z cebulą grzyby. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem i 40 g parmezanu.

Płaty lasagne obgotowałem w dużej ilości osolonej wody, odcedziłem, zahartowałem zimną wodą. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 250 stopni C.

Prostokątną formę wysmarowałem w środku masłem. Na dnie rozłożyłem jedną warstwę lasagne. Posmarowałem ją sosem, przykryłem kolejną warstwą ciasta i sosu. Ostatnią warstwę ciasta, polałem sosem, posypałem pozostałym parmezanem. Wstawiłem na 20 minut do gorącego piekarnika. Na powierzchni lasagne mogą pojawić jasnobrązowe plamy, ale nie wolno dopuścić do powstania twardej skorupki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak