Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczonki z kolorowymi ziemniakami i dynią

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kolorowe ziemniaki i słodka dynia apetycznie wyglądają w daniu i podkręcają smak. Tradycyjnie biała kapusta i cebula oraz obowiązkowo sycące kawałki boczku i dobrej,swojskiej kiełbasy.

Składniki:

Warzywa:

ziemniaki 1.5 kilograma
cebule 2 sztuki
pomidory 4 sztuki
kapusta biała 0.5 sztuki
dynia 0.5 sztuki
kiełbasa chuda 0.5 kilograma
boczek parzony 0.5 kilograma
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 1.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1.5 łyżeczki
masło 82% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki z kolorowymi ziemniakami i dynią

Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić w plastry.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.

Pomidory, dynię, ( dynię możemy obrać ale nie jest to konieczne) cebulę oraz boczek z kiełbasą pokroić w kostkę.
Kapustę poszatkować.

Garnek wyłożyć liśćmi kapusty, dodać warzywa, doprawić paprykami, solą i pieprzem.
Wszystko razem wymieszać.

Dodać łyżkę masła, wierzch przykryć liśćmi kapusty.

Piec 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Co 30 min delikatnie przemieszać składniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak