Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Placuszki są pyszne i puszyste, a masło orzechowe nadało im wspaniałego posmaku. Cukinii praktycznie nie czuć, więc są także świetnym sposobem na przemycenie tego warzywa do diety osób, które za nią nie przepadają.

Składniki:

8 sporych placków:

cukinia 100 gramy
mąka żytnia 50 gramy
jajko 2 sztuki
masło orzechowe 2 łyżki
miód 2 łyżki

Ponadto:

tłuszcz do smażenia 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią

Cukinię zetrzeć (młodą ze skórką, starszą należy obrać) na tarce o dużych oczkach, a następnie dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać dość spore porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:58
Dobre to jest. Glos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak