Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z domowym budyniem dyniowym i kruszonką orzechową
Ciasto drożdżowe: Mąkę wymieszać z drożdżami , solą i cukrem.
Wbić jajka , wlać olej i mleko.
Wyrobić odchodzące od doni ciasto.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Budyń dyniowy:W rondlu rozpuścić masło , dodać mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.
Wsypać cukier, cukier z wanilią , wlać mleko, wbić jajka oraz dodać puree z dyni cały czas mieszając ( można użyć miksera).
Kruszonka:W misce umieścić wszystkie składniki kruszonki, rozcierać palcami do powstania sypkich grudek.
Ciasto drożdżowe ponownie wyrobić.
Uformować wałek, pokroić na małe kawałki ( w zależności ile i jakiej wielości chcemy otrzymać drożdżówki)
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć , na środku zrobić dołek.
Drożdżówki wypełnić budyniem dyniowym oraz posypać kruszonką.
Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.