Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety wołowe z bananem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tym razem postanowiliśmy troszkę pojechać. Taka fuzja w Indiach na bank, by nie przeszła :P ale u nas już tak.

Składniki:

Składniki:

ligawa wołowa 500 gramów
jajko 1 sztuka
banan 2 sztuki
sok z limonki 2 łyżki
mąka 4 łyżki
olej rzepakowy do smażenia 100 mililitrów
cukinia 100 gramów
marchew 1 sztuka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżka
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
masło 82% 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wołowe z bananem

Mięso wyrabiamy z przyprawą i jajkiem.
Banany obieramy, kroimy na 1-1,5 cm kawałki, skrapiamy sokiem z limonki.
Bierzemy część farszu, owijamy każdy kawałek banana. Następnie pulpety obtaczamy w mące i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażamy na maśle. Dodajemy pomidory, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy mielony cynamon, wrzucamy pulpety i dusimy na niewielkim płomieniu przez 40 min.
Całość doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak