Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twarożkowe placki z tuńczykiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu, ładnie się smażą oraz świetnie smakują. Ze względu na grubość mi drobinę przypominają delikatne racuszki. Możecie je wzbogacić cebulą, czy szczypiorkiem lub doprawić według własnego smaku.

Składniki:

Na 10 placuszków

twarożek 200 gramy
jajko 1 sztuka
mąka 5 łyżek
tuńczyk 1 puszka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 0.3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0.25 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.25 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

tłuszcz do smażenia 4 łyżki

Porada

Użyłam twarożku grani oraz mąki żytniej typ 720.

Przepis i sposób przygotowania na: Twarożkowe placki z tuńczykiem

Twarożek dokładnie wymieszać z jajkiem oraz z mąką.
Do powstałej masy wmieszać uprzednio odcedzonego tuńczyka.
Całość doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać dość spore porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek)
Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:40
Dobre to jest. Glos oddany.
danielek 01.09.2018 06:59
Ciewe.Na pewno smaczne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak