Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydza po meksykańsku

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Ciekawe propozycja podania kukurydzy! Kukurydza po meksykańsku, czyli zawinięta w boczku, posypana serem cheddar w towarzystwie pysznego sosu! Jeśli lubisz kukurydzę, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

kukurydza 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

Dodatki

surowy boczek 6 plastry
majonez 100 gramów
smietana 18% 100 gramów
ząbek czosnku 1 sztuka
kolendra posiekana 1 gałązka
ser cheddar 100 gramów
zielona cebulka 1 sztuka
limonka 1 plaster

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydza po meksykańsku

Do naczynia żaroodpornego włóż 2 kolby słodkiej kukurydzy i zamarynuj je w słodkiej papryce, oleju i całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską.

Całość dokładnie wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła całą powierzchnię kukurydzy.

Następnie owiń kolby plasterkami surowego bekonu i włóż je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni (lub na grilla) na około 20 minut.
Kiedy kukurydza będzie miękka, a boczek się zarumieni wtedy jest gotowa.
 
W międzyczasie przygotuj sos.
Do miski włóż majonez, kwaśną śmietanę, czosnek i posiekaną świeżą kolendrę. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki.
 
Kiedy kukurydza jest gotowa, podawaj ją z tartym serem cheddar, zielona cebulką, plasterkami limonki i sosem kolendrowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 25.08.2018 03:34
Ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak