Kukurydza po meksykańsku

Kukurydza po meksykańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Mimo że kukurydza kojarzy się głównie z jesienią, to już teraz możemy zauważyć, że pojawia się na sklepowych półkach...

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kukurydza

    2 sztuki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • sól morska

    1 szczypta
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 szczypta

Dodatki

  • surowy boczek

    6 plastry
  • majonez

    100 gramów
  • smietana 18%

    100 gramów
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • kolendra posiekana

    1 gałązka
  • ser cheddar

    100 gramów
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • limonka

    1 plaster
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do naczynia żaroodpornego włóż 2 kolby słodkiej kukurydzy i zamarynuj je w słodkiej papryce, oleju i całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską.
Całość dokładnie wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła całą powierzchnię kukurydzy.
Następnie owiń kolby plasterkami surowego bekonu i włóż je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni (lub na grilla) na około 20 minut.
Kiedy kukurydza będzie miękka, a boczek się zarumieni wtedy jest gotowa.
 
W międzyczasie przygotuj sos.
Do miski włóż majonez, kwaśną śmietanę, czosnek i posiekaną świeżą kolendrę. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki.
 
Kiedy kukurydza jest gotowa, podawaj ją z tartym serem cheddar, zielona cebulką, plasterkami limonki i sosem kolendrowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

danielek

25.08.2018 03:34
Ciekawy pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat