Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z drobiową kiełbasą

5.0
(27)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Leczo to jedna z potraw, która przypomina mi kuchnię mojego dzieciństwa. To jednogarnkowe danie kocham do dziś i przygotowuję je z ogromną przyjemnością. Najbardziej lubię te z dodatkiem delikatnej kiełbasy drobiowej, która podkreśla smak całości.

Składniki:

SKŁADNIKI

papryka czerwona 3 sztuki
cukinia 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
chilli 0.5 sztuki
pomidory 1 puszka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
pasta paprykowa 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
kiełbasa drobiowa 300 gramów

Porada

* Dla smaku, możemy dodać do leczo także łyżeczkę miodu. * Niektórzy dodają do gotowania kieliszek czerwonego wina. Moja Ciocia zawsze zalewała kiełbasę kieliszkiem wiśniówki i dopiero po odparowaniu alkoholu dodawała warzywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z drobiową kiełbasą

KROK 1. Na dużej i głębokiej patelni (lub w rondlu) szklimy pokrojoną w kostkę cebulę na odrobinie oleju, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę drobiową* i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chili.

* Użyłam cienkich kiełbasek z piersi kurczaka, które pokroiłam w szerokie plastry.

KROK 2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy wszystko przez 7 minut. Do papryki dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy dalej przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.

KROK 3. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pastę adżika oraz przyprawy: słodką paprykę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 5 minut. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 24.08.2018 14:17
Kiedys zaryzykuję i dodam czosnek.Fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak