Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonej papryki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Po prostu boska. Nic dodać, nic ująć. Pieczona papryka jest rewelacyjna sama w sobie.

Składniki:

Składniki:

papryka czerwona 1 kilogram
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka kukurydziana 1 łyżka
bulion warzywny 250 mililitrów
oliwa 50 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej papryki

Papryki myjemy. Przekładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy około 40 min. Następnie studzimy, obieramy (sok z pieczenia zostawiamy), usuwamy gniazda nasienne.
Sok z pieczenia, obrane papryki, paprykę słodką, mąkę miksujemy ze szklanką bulionu warzywnego i oliwą.
Następnie przelewamy do garnka, dolewamy wodę (do pojemności 1,2 litra), zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas pierożki z ricottą i suszonymi pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak