Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z malinami na zimno

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszny torcik, lekki i delikatny w smaku. Nie jest zbyt słodki, jest taki w sam raz. Moje maliny na krzaczkach są bardzo kwaśne, więc idealnie sprawdzają się w słodkich wypiekach. Napiszę Wam, że fajnie jest mieć chociaż taki mały ogródek w którym rosną owoce, nie trzeba iść wtedy do sklepu czy na ryneczek, wystarczy iść do swojego ogródka, a wiadomo, że własne owoce czy warzywa są najlepsze, smakują wyjątkowo. Więc jeśli macie ochotę na takie ciasto to bardzo polecam, wbrew pozorom wykonuje się je bardzo szybko, wystarczy galaretki chłodzić w zimnej wodzie, a następnie włożyć do zamrażalnika...i nie zapomnieć :) Zróbcie koniecznie :) Zachęcam :)

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
cukier 0.5 szklanki
mąka tortowa 0.5 szklanki
mąka ziemniaczna 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa jogurtowa:

jogurt grecki 40 dag
galaretka malinowa 1 sztuka
woda gorąca 250 mililitrów
maliny świeże 1 szklanka

Dodatkowo:

galaretka malinowa 1 sztuka
woda gorąca 500 mililitrów
maliny świeże 2 szklanki

Porada

Torcik udało mi się pokroić na 12 porcji. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z malinami na zimno

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

2. Masa jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, przekładamy je do jogurtu naturalnego i miksujemy mikserem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.

3. Przekładanie: Jeden krążek biszkoptowy przekładamy do zamkniętej tortownicy (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia ). Wylewamy większą część masy jogurtowej, przykładamy drugim krążkiem i wykładamy pozostałą część masy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

4. Galaretka: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na wierzchu torciku. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą wylewamy na maliny. Tak wykonany torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ja wstawiłam na całą noc.

5. Podanie: Dobrze schłodzony torcik wyjmujemy z tortownicy. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.08.2018 12:01
Dobry tort.
Babeczka35 31.08.2018 08:07
Dziękuję i polecam zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak