Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ketchup pomidorowy
Przepis na domowy ketchup, który wzbogacony jest przyprawami i musztardą. Jeśli wolisz gęsty sos, gotuj odpowiednio dłużej do zgęstnienia. Domowy ketchup swoją aksamitną konsystencję zawdzięcza przetarciu warzyw przez sito. Poziom ostrości ketchupu dostosuj do swoich upodobań - jeśli wolisz pikantny, dodaj więcej papryki ostrej pieprzu czarnego.
1. Pomidory obrać ze skórki, usunąć z nich twarde szypułki i pokroić w kostkę. (Skórka łatwo zejdzie, jeśli najpierw delikatnie ją natniemy, a następnie pomidory polejemy wrzątkiem.)
2. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć (ale nie przyrumienić) w garnku na odrobinie masła/oleju. Dodać pomidory. Całość gotować (bez przykrycia) na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut.
3. Po tym czasie warzywa przetrzeć i połączyć octem, musztardą oraz przyprawami. Wszystko razem gotować (od czasu do czasu mieszając) przez 30-60 minut - w zależności jak gęsty ma być ketchup. (Dłuższe gotowanie to gęstszy ketchup.)
4. Gotowy ketchup przechowywać (patrz porada*) w lodówce lub przełożyć do słoiczków/butelek i zapasteryzować (gotować 15 minut od momentu zagotowania się wody.)