Domowy ketchup pomidorowy

Domowy ketchup pomidorowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ketchup możecie doprawić według własnego smaku - zrobić mniej/bardziej ostry, dodać ulubione zioła, czy przyprawy. Z pewnością warto go przygotować i mieć w zasięgu ręki.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 1,5 litra ketchupu - w zależności od gęstości:

  • pomidory

    2 kilogramy
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • biały ocet winny

    3 łyżki
  • musztarda dijon

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • papryka ostra mielona

    0.5 łyżeczki
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz

    0.25 łyżeczki
  • listki laurowe Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuki

Dodatkowo:

  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory obrać ze skórki, usunąć z nich twarde szypułki i pokroić w kostkę. (Skórka łatwo zejdzie, jeśli najpierw delikatnie ją natniemy, a następnie pomidory polejemy wrzątkiem.)
Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć (ale nie przyrumienić) w garnku na odrobinie masła/oleju. Dodać pomidory. Całość gotować (bez przykrycia) na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut. Po tym czasie warzywa przetrzeć i połączyć octem, musztardą oraz przyprawami.
Wszystko razem gotować (od czasu do czasu mieszając) przez 30-60 minut - w zależności jak gęsty ma być ketchup. (Dłuższe gotowanie to gęstszy ketchup.) Gotowy ketchup przechowywać (*) w lodówce lub przełożyć do słoiczków/butelek i zapasteryzować (gotować 15 minut od momentu zagotowania się wody.)

Diana Rusiłowicz
(*) Ketchup powinien być spożyty w przeciągu kilku dni, ale można go przechowywać do miesiąca, jeśli jeszcze gorący przelejemy do czystych i suchych słoików/butelek, a następnie całość zostanie szczelnie zakręcona.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

27.08.2018 11:59
Też tak robię.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat