Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ketchup pomidorowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy ketchup pomidorowy - sprawdzony przepis. Ketchup możecie doprawić według własnego smaku - zrobić mniej/bardziej ostry, dodać ulubione zioła, czy przyprawy. Z pewnością warto go przygotować i mieć w zasięgu ręki.

Składniki:

Około 1,5 litra ketchupu - w zależności od gęstości:

pomidory 2 kilogramy
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
biały ocet winny 3 łyżki
musztarda dijon 2 łyżki
cukier 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.25 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki

Dodatkowo:

olej 2 łyżki

Porada

(*) Ketchup powinien być spożyty w przeciągu kilku dni, ale można go przechowywać do miesiąca, jeśli jeszcze gorący przelejemy do czystych i suchych słoików/butelek, a następnie całość zostanie szczelnie zakręcona. Dla bezpieczeństwa można go pasterysować.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ketchup pomidorowy

Przepis na domowy ketchup, który wzbogacony jest przyprawami i musztardą. Jeśli wolisz gęsty sos, gotuj odpowiednio dłużej do zgęstnienia. Domowy ketchup swoją aksamitną konsystencję zawdzięcza przetarciu warzyw przez sito. Poziom ostrości ketchupu dostosuj do swoich upodobań - jeśli wolisz pikantny, dodaj więcej papryki ostrej pieprzu czarnego.

1. Pomidory obrać ze skórki, usunąć z nich twarde szypułki i pokroić w kostkę. (Skórka łatwo zejdzie, jeśli najpierw delikatnie ją natniemy, a następnie pomidory polejemy wrzątkiem.)

2. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć (ale nie przyrumienić) w garnku na odrobinie masła/oleju. Dodać pomidory. Całość gotować (bez przykrycia) na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut.

3. Po tym czasie warzywa przetrzeć i połączyć octem, musztardą oraz przyprawami. Wszystko razem gotować (od czasu do czasu mieszając) przez 30-60 minut - w zależności jak gęsty ma być ketchup. (Dłuższe gotowanie to gęstszy ketchup.)

4. Gotowy ketchup przechowywać (patrz porada*) w lodówce lub przełożyć do słoiczków/butelek i zapasteryzować (gotować 15 minut od momentu zagotowania się wody.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.08.2018 11:59
Też tak robię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak