Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto podwójnie miodowe z kremem mascarpone i owocami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Niewątpliwą zaletą tego ciasta, oczywiście oprócz smaku - jest fakt, że można użyć dowolnych owoców. Jest naprawdę pyszne, szczególnie jak dłużej postoi.

Składniki:

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm, ciasto:

mąka pszenna 1.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
masło 100 gramów
jajko 1 sztuka
miód 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Krem:

śmietanka 200 mililitrów
serek mascarpone 250 gramów
miód 4 łyżki

Dodatkowo:

winogrona 2 garście
brzoskwinia 1 sztuka
nektarynka 1 sztuka
limonka 3 plastry

Porada

Sodę rozpuścić w 1 łyżce mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto podwójnie miodowe z kremem mascarpone i owocami

Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagnieść, a następnie podzielić na 2 części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2x15-20 minut).
Przygotowanie kremu: Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z miodem oraz z serkiem mascarpone. Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania wierzchu.
Wykonanie: Na pierwszy placek wyłożyć krem, przykryć go drugim plackiem, a wierzch posmarować resztą kremu. Ciasto porządnie schłodzić w lodówce.
(Najlepiej przez całą noc, aby placki zmiękły.) Przed podaniem udekorować owocami.
(Dodatkowo użyłam kilku bezików i chrupiących kuleczek w czekoladzie.)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.08.2018 20:56
Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak