Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z wiśniami

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami. Zaskoczę Was tym, że ciasto jest bez wyrastania. Robicie, pieczecie i gotowe. Ciasto jest pyszne i ma ciekawą strukturę. Musicie koniecznie spróbować. Zachęcam :)

Składniki:

Ciasto:

drożdże świeże 2.5 dag
śmietana 18 proc 2 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
mąka tortowa 2.5 szklanki
masło lub margaryna 20 dag
jajko 2 sztuki

Dodatkowo:

wiśnie bez pestek 1.5 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
masło 0.5 łyżeczki
mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z wiśniami

Wykonanie ciasta drożdżowego:

1
Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z wiśniami foto
2

Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże, jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki.

Krok 2 - Ciasto drożdżowe z wiśniami foto
3
Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Wydrylowane i dokładnie odsączone z soku wiśnie mieszamy z cukrem waniliowym i równomiernie wykładamy na ciasto.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z wiśniami foto
4
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z wiśniami foto
5
Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.08.2018 20:56
Dobre ciasto.
Babeczka35 31.08.2018 08:09
Dziękuję i polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak