Ciasto drożdżowe z wiśniami

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami. Zaskoczę Was tym, że ciasto jest bez wyrastania. Robicie, pieczecie i gotowe. Ciasto jest pyszne i ma ciekawą strukturę. Musicie koniecznie spróbować. Zachęcam :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • drożdże świeże

    2.5 dag
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    2.5 szklanki
  • masło lub margaryna

    20 dag
  • jajka

    2 sztuki

Dodatkowo:

  • wiśnie bez pestek

    1.5 szklanki
  • tarta bułka

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • masło

    0.5 łyżeczki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Krok 1 - Ciasto drożdżowe z wiśniami
Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z wiśniami

Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże, jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki.

Krok 3 - Ciasto drożdżowe z wiśniami
Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Wydrylowane i dokładnie odsączone z soku wiśnie mieszamy z cukrem waniliowym i równomiernie wykładamy na ciasto.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z wiśniami
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z wiśniami
Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

20.08.2018 20:56
Dobre ciasto.

Babeczka35

31.08.2018 08:09
Dziękuję i polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat